Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 29 april 2009

Ledarskap med Mickie Gustafsson

Av Carro - 29 april 2009 22:40

Det blev väldigt mycket sagt om väldigt lite, så kan man väl sammanfatta dagen? Som alltid när det är ledarskap som står på tapeten rinner man ut i någon sorts flum-värld där det konkreta är obefintligt och det abstrakta bara öser över en.


Jag tyckte det var intressant att få höra ytterligare en teori och få ytterligare ett exempel på hur svårt det är att göra det lättförståeligt och sammanhängande. Och konkret. Jag har aldrig hört någon som på ett tydligt sätt kan berätta "såhär förbättrar du ditt ledarskap" (eller "så här förbättrar du din relation" heller för den delen). Inte heller idag fick vi det, den enda praktiska övningen som presenterades var den stora konsten att göra ingenting. JAG tolkade det som att det gick ut på att förarna skulle vara passiva och "tvingas" sluta gå omkring, säga "nej", rycka i kopplet, dansa runt med hundarna etc, etc (precis som när man börjar jobba med klickerträning...). MEN detta skulle då leda till att hundarna också klarade av att bli passiva och det skulle stärka relationen.


Vi fick fyra exempel på ledare:

1) Auktoritär

2) "Låt-gå"

3) Demokratisk

4) Karismatisk


För att vara en bra ledare för sin hund skulle man vara alla dessa fyra och kunna växla mellan dem. Vi diskuterade bra ledaregenskaper där bl.a "konsekvent" kom upp som ett exempel. Men det skulle man inte vara, för då var man tråkig. Och alltså, det där går ju att se på olika sätt. Som hon tolkade det innebar att man var konsekvent att man alltid gjorde på samma sätt och aldrig ändrade sig. DET kan jag hålla med om är tråkigt, men är det inte skillnad på enkelspårig och konsekvent?


I ett ledarskap skulle självklart också detta underbara ord dominans ingå.

Vad innebär då dominans (mellan hund och människa)? Ja, här går väl verkligen åsikterna isär, det är till och med så att det är sällan är två etologiforskare som definierar ordet på samma sätt och då är det ju underbart enkelt att förstå det som vanlig, simpel hundägare. Eller psykolog.


Idag fick vi lära oss att dominans var samma sak som pondus, en jämförelse jag aldrig tidigare kommit i kontakt med. För mig kan pondus vara ungefär detsamma som självförtroende, säkerhet och auktoritet - och auktoritet är ju inte samma sak som auktoritär, under vilken definition jag ofta vill sätta dominant (när vi pratar om människor och den "klassiska" uppfattningen om ordets innebörd).


Men alltså (och det här tycker jag är intressant):

Enligt NE samt tyda.se 

Dominans= makt, härskarställning. Övervikt i fråga om mängd eller betydelse.

Pondus= auktoritet, erkänt pålitlig sakkunskap.


Samma sak?


Det här är också intressant:

Auktoritet= rätt eller möjlighet till maktutövning

Auktoritär= som hävdar sin ensamrätt till maktutövning


Detta för oss vidare på nästa diskussion. Under den inledande ledarskapsdebatten försökte jag vara tyst men när den sista frågan dök upp så gick det inte längre. Den löd:


I vilka situationer bör vi inte hävda vår dominans eller vårt ledarskap?


Jag kan börja med att berätta hur hon såg på det hela. Vi skulle inte göra det när hunden gjorde något vi inte ville, alltså - vi skulle inte hävda vår dominans eller vårt ledarskap som bestraffning.


Jag hittar två förklaringar på ordet hävda i Norstedts svenska ordbok (som inte är den bästa visserligen, men det fanns inga förklaringar att tillgå på vare sig NE eller tyda.se).

Hävda= Bestämt framhålla som sant eller lämpligt. Göra gällande. Försvara och viktmakthålla (någons ställning).


Detta innebär alltså att hon menade, om man översätter det till ren svenska, att vi ska försvara och vidmakthålla vår härskarställning när hunden gör saker vi vill att den ska göra. Innebär det att belöna då, eller? För annars förstår jag verkligen inte syftet. 


Jag svarade "aldrig" och då var hon tvungen att sätta sig ner. Men det är verkligen så, jag känner aldrig att jag behöver försvara eller vidmakthålla någon härskarställning gentemot min hund.


Jag fick då frågan:

"Kan du gå med din hund lös på stan 15 meter framför dig förbi andra hundar, människor, bilar, kaniner och svänger du så svänger din hund?" 


Vad svarar man? Det skulle jag säkert men det skulle aldrig falla mig in att utsätta vare sig min hund eller omgivningen för detta, för man kan inte lita på en hund till hundra procent, hur lydig den än är (eller hur bra ledarskap man än har). Även den lydigaste hund kan sticka efter en hare ut i vägen och bli överkörd och även den mest följsamma hund kan tappa bort sin ägare. För att inte tala om hundrädda människor, bilförare eller andra hundar som kanske inte tycker det är så lajbans att min hund kommer gående lös. Vad är det för självändamål?


Jag kan förstå att frågan var hypotetiskt ställd och syftet med den var att fråga ifall jag kan ha min hund lös.


Har jag lärt min hund att komma på inkallning, varför ska jag då lite då och då "hävda min dominans" för att kunna ha den lös? Jag kan bara tänka mig en betydelse som "följ mig, annars jävlar" eller "du skulle bara våga..." och så vidare... Och vad är det som säger att bara för att min hund vet att jag är ledare, det är mig man följer, det är jag som bestämmer och jag är minsann den som har härskarställning, så kommer den komma till mig när det flyger fram en hare framför nosen?


Såhär skriver Per Jensen om dominans i relationen hund/människa:


Som jag tidigare nämnt betyder dominans "företräde" i situationer av begränsade resurser. Ingenting annat. Eftersom det knappast är troligt att vi i våra familjer hamnar i situationer av konkurrens om Doggy eller Royal Canin med vår hund, finns det, som jag ser det, ingen som helst anledning att använda dominansbegreppet i samband med hundhållning och träning. 

Hela artikeln finns att läsa här: http://ghk.hundkontakt.se/Jensen-dominans.htm

(Eller i boken Djurens beteenden och dess orsaker, men här hittade jag det på nätet också).


Det är sånt här som får mig att ifrågasätta, måste man verkligen? Och vad innebär det egentligen? Kan det inte helt enkelt vara så att dominans är ett begrepp mellan hund&hund och mellan människa&människa och att det inte finns någon anledning att använda oss utav det sinsemellan? Det betyder tillochmed olika saker inom de olika arterna.


Bestämma är inte detsamma som dominera, inte heller leda, bestraffa eller belöna (!)... Vad är det, konkret, som fattas i inlärningen där det måste till ett hävdande av dominans för att relationen ska fungera? Det känns lite som att man ska visa hunden lite då och då att "jag kan faktiskt vara riktigt jävlig, glöm inte det".


Jag tror ju fortfarande på att allt handlar om inlärning. Vi kan jobba för att få hunden att se oss som värdefulla resurser och genom positiv förstärkning lära hunden alternativa beteenden till sånt vi inte gillar. Vilket för oss vidare till dagens diskussion om problemhundar, eller problembeteenden.


100% av alla hundar med problembeteenden är sjuka, enligt Mickie. 


Ebba har haft ett problembeteende (i mina ögon) gentemot andra hundar i hela sitt liv, kroniskt sjuk? Syrrans grannterrier skäller värre och värre ute på tomten för varje dag ju mer han lär sig att det får människor att fortsätta förbi, får han mer och mer ont? För oavbrutet skällande på tomten kan väl vara ett problembeteende? Ja, men det är ju en terrier. Har alla terriers som hamnat hos "fel" ägare ont? Eller alla rottweilers som hamnat hos 50 kilos kvinnor som bara ville ha en fin familjehund? När de frågorna kom upp lät det "Okej, 99,9% av alla problemhundar (hundar med problembeteenden?) har ont.".


Okej, så enbart 0,1% har helt enkelt hamnat hos fel ägare, är stressade (eller räknas det till ont?) etc.?


Jag vet att det låter som att jag ironiserar eller spelar dum, men faktum är att jag förstod verkligen inte hur hon menade vissa saker och då måste jag ju tolka. Har inte en föreläsare konkreta saker att komma med och inte heller medel för att argumentera för sin sak på ett sakligt sätt (återkommer till konkret igen...) så får man väl skylla sig själv att folk lägger in sina egna värderingar och tolkningar. Ledarskapsförespråkare borde sluta klaga på att folk hela tiden missförstår dem och istället visa på vad det är i träningssättet som ger resultat och hur man ska göra för att lyckas. Så länge ingen gör det kommer jag fortsätta lägga in mina egna tolkningar och då får man bli hur upprörd man vill.

 
 
Lina

Lina

30 april 2009 06:59

Bra bra bra bra bra!! Jag funderade på att sammanfatta gårdagen jag också, men jag insåg att det skulle inte gå att skriva nått "konkret" så jag struntade i det, funderar på att länka till din blogg istället för jag håller med om i princip allt du säger! Och ja, det är ju verkligen lustigt när folk som "jobbat med hund i 100 år" inte ens kan svara på dom enklaste frågorna...

http://mybutterfly.blogg.se

 
Börnis

Börnis

30 april 2009 16:46

Herrejävlar vad du skriver :O Jag läser när jag har mer tid, men jag skulle tro att jag håller med om allt du säger...

http://hem.passagen.se/noblenadirs

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13
14 15 16
17
18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Skapa flashcards